Politechnika Łódzka (PŁ) jest jedną z najlepszych uczelni technicznych w Polsce. Posiada 80-letnią tradycję i doświadczenie w kształceniu kadr i prowadzeniu badań naukowych. Jest atrakcyjnym partnerem dla biznesu. Współpracuje z największymi firmami w kraju i za granicą. Prowadzi badania naukowe i opracowuje nowe technologie oraz patenty przy współpracy z najlepszymi ośrodkami naukowymi na świecie. Jedną z zasad zarządzania Politechniką Łódzką jest równe traktowanie pracowników niezależnie od ich płci, wieku, rasy czy innych cech demograficzno-społecznych. W 2016 roku PŁ jako pierwsza Uczelnia techniczna w Polsce otrzymała logo HR EXCELLENCE IN RESEARCH, potwierdzające, że Uczelnia stosuje zasady „Europejskiej Karty Naukowca” i „Kodeksu postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych”.
Instytut Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej to nowoczesna jednostka naukowo-dydaktyczna, która łączy innowacyjne badania z praktycznym podejściem do technologii żywności. Dysponuje doskonale wyposażonymi laboratoriami, w których prowadzone są zaawansowane analizy i prace nad żywnością funkcjonalną, prozdrowotną i tradycyjną. Jednostka z powodzeniem aplikuje o finansowanie badań podstawowych i aplikacyjnych.
1. Wymagania stawiane kandydatowi:
- stopień naukowy doktora w dyscyplinie nauki: technologia żywności i żywienia
lub pokrewnej, - znaczący dorobek naukowy w zakresie technologii i analizy żywności, zwłaszcza w zakresie nowoczesnych technik utrwalania żywności lub jej składników, żywności funkcjonalnej,
- co najmniej 3 letnie doświadczenie dydaktyczne w szkole wyższej, szczególnie w zakresie technologii i analizy żywności,
- umiejętność prowadzenia zajęć dydaktycznych w języku polskim,
- odbycie stażu naukowego w jednostce zagranicznej,
- znajomość j. angielskiego na poziomie co najmniej B2 lub równoważnym,
- autorstwo lub współautorstwo w co najmniej 3 publikacjach naukowych z listy JCR o liczbie punktów MNiSW co najmniej 100,
Dodatkowym atutem będzie:
- autorstwo lub współautorstwo patentów,
- staż przemysłowy,
- znajomość innego języka niż polski i angielski na poziomie komunikatywnym,
- znajomość technik analitycznych: HPLC, FT-IR, EPR, SEM, UV/Vis,
- umiejętność obsługi urządzeń technologicznych, np. suszarni rozpyłowej, liofilizacyjnej, młynów itp.
2. Warunki pracy:
- pełen etat na umowę o pracę,
- termin rozpoczęcia pracy: 1.10.2025 r..
Oferujemy:
- możliwość rozwoju kariery naukowej,
- wyjazdy zagraniczne związane z prowadzeniem badań w zagranicznych ośrodkach naukowych,
- uczestniczenie w konferencjach naukowych krajowych i międzynarodowych,
- bogaty pakiet świadczeń socjalnych (m.in. „wczasy pod gruszą”, dofinansowanie do wypoczynku letniego i zimowego dla dzieci, dofinasowanie do wycieczek, własne ośrodki wczasowe),
- grupowe ubezpieczenie na życie,
- prywatną opiekę medyczną,
- przedszkole i żłobek na terenie Politechniki Łódzkiej,
- parking na terenie Politechniki Łódzkiej.
3. Opis przewidywanego zakresu zadań i obowiązków:
- prowadzenie i dokumentowanie działalności badawczej i udział w upowszechnianiu rezultatów tej działalności,
- prowadzenie zajęć dydaktycznych o różnym charakterze (wykład, laboratorium, ćwiczenia, projekt),
- udział w pracach organizacyjnych na rzecz Uczelni i jednostki,
- regularne publikowanie wyników badan w czasopismach naukowych o zasięgu międzynarodowym,
- aplikowanie o finansowanie badań,
- współpraca z otoczeniem społeczno-gospodarczym,
- współpraca z innymi jednostkami: na Wydziale, krajowymi, zagranicznymi.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- CV,
- list motywacyjny,
- kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie,
- klauzula informacyjna dla kandydatów do pracy
- zgoda Kandydata na przetwarzanie danych osobowych (zgodnie z art. 7 RODO)
- odpisy/kopie świadectw szkolnych/dyplomów,
- oświadczenie o niekaralności,
- inne dokumenty potwierdzające posiadane kwalifikacje.
Miejsce, forma i termin składania dokumentów:
- drogą elektroniczną na adres mailowy: w5i54@adm.p.lodz.pl do 29 sierpnia 2025 r.
- pocztą tradycyjną na adres: Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, ul. Stefanowskiego 2/22, 90-537 Łódź. W przypadku wysyłania dokumentów pocztą tradycyjną, na kopercie należy umieścić adnotację „oferta kandydata do pracy na stanowisko adiunkt w grupie pracowników badawczo-dydaktycznych. Liczy się data wpłynięcia dokumentów do Uczelni.
Kandydaci będą mogli dokonać odbioru złożonych przez siebie dokumentów związanych
z rekrutacją przez okres 30 dni od daty zakończenia rekrutacji.
Przewidywany termin rozstrzygnięcia rekrutacji: do 15 września 2025 r.
W procesie rekrutacji przewidujemy przeprowadzenie rozmowy kwalifikacyjnej z wybranymi kandydatami oraz możliwość wykorzystania psychologicznych testów kompetencji.