Data dodania
Kategorie aktualności

Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności PŁ poszukuje pracownika na stanowisko Adiunkta w grupie pracowników badawczo-dydaktycznych - dwa etaty.

Politechnika Łódzka jest jedną z najlepszych uczelni technicznych w Polsce. Posiada 80-letnią tradycję i doświadczenie w kształceniu kadr i prowadzeniu badań naukowych. Jest atrakcyjnym partnerem dla biznesu. Współpracuje z największymi firmami w kraju i za granicą. Prowadzi badania naukowe na europejskim poziomie, tworzy nowe technologie i patenty przy współpracy z najlepszymi ośrodkami naukowymi na całym świecie. Jednym z filarów zarządzania Politechniką Łódzką jest równe traktowanie pracowników niezależnie od ich płci, wieku, rasy czy innych cech demograficzno-społecznych. W 2016 roku PŁ jako pierwsza Uczelnia techniczna w Polsce otrzymała logo hr excellence in research, potwierdzające, że Uczelnia stosuje zasady „Europejskiej Karty Naukowca” i „Kodeksu postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych”.

  1. Wymagania stawiane kandydatowi (opis dokładnej wiedzy, kwalifikacji, kompetencji oraz doświadczenia zawodowego).

  • Posiadanie stopnia doktora lub doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych, 
    w dyscyplinie technologia żywności i żywienia lub nauk technicznych w dyscyplinie biotechnologia; 

  • Gotowość, otwartość i chęć zdobywania nowej wiedzy związanej z tematyką Katedry;

  • Posiadanie udokumentowanego dorobku naukowego w formie co najmniej pięciu   publikacji w międzynarodowych czasopismach naukowych (z bazy Web of Science) lub wydawnictwach o zasięgu światowym;

  • Umiejętność przygotowywania publikacji naukowych i wniosków badawczych;

  • Udział w konferencjach krajowych i międzynarodowych; 

  • Przynajmniej 3-letnie doświadczenie w pracy dydaktycznej

  • Doświadczenie w pracy w przemyśle spożywczym i/lub cukrowniczym;

  • Praktyczna znajomość technik wysokosprawnej chromatografii  cieczowej HPLC 
    i spektrofotometrii;

  • Mile widziana  znajomość analityki cukrowniczej;

  • Mile widziana znajomość zagadnień związanych gospodarką cieplną oraz wodno-ściekową cukrowni;

  • Umiejętność statystycznego opracowywania wyników analiz, oraz walidacji metod analitycznych;

  • Doświadczenie w prowadzeniu zajęć dydaktycznych ze studentami, zarówno na pierwszym, jak i drugim stopniu studiów;

  • Biegła znajomość języka polskiego w mowie i piśmie pozwalająca na prowadzenie aktywności badawczej, dydaktycznej 
    i organizacyjnej;

  • Znajomość języka angielskiego na poziomie, co najmniej B2;

  • Dodatkowym atutem będzie: znajomość zagadnień związanych z paliwami konwencjonalnymi i odnawialnymi, gospodarką odpadami 
    i produktami ubocznymi, oraz polityką zintegrowanego systemu zarządzania – jakość, środowisko, bezpieczeństwo 
    i higiena pracy.

  1. Określenie warunków pracy i uprawnień związanych ze stanowiskiem

  • Pełen etat na czas określony w trybie stacjonarnym

  • Przewidywany termin rozpoczęcia pracy: 01/10/2025

  1. Opis przewidywanego zakresu zadań i obowiązków.

  • Prowadzenie badań naukowych w obszarze technologii m.in. cukrownictwa, gospodarki cieplnej, oraz wodno-ściekowej w przemyśle spożywczym;

  • Publikowanie wyników badań w czasopismach recenzowanych o randze międzynarodowej;

  • Składanie aplikacji grantowych;

  • Wypełnianie zadań badawczo-rozwojowych związanych z działalnością jednostki;

  • Prowadzenie zajęć dydaktycznych w języku polskim i angielskim obejmujących m.in.: technologię żywności, a w szczególności technologię cukrownictwa; aparaturę i procesy jednostkowe w przemyśle spożywczym; technologie informatyczne; pomiary 
    i automatyka;

  • Prowadzenie i recenzowanie prac dyplomowych (inżynierskich i magisterskich);

  • Aktywny udział w pracach organizacyjnych Katedry.

  1. Wykaz wymaganych dokumentów:

    1) Podanie o zatrudnienie do JM Rektora Politechniki Łódzkiej;

    2) CV z danymi kontaktowymi, uwzględniające dotychczasowe osiągnięcia naukowe, przede wszystkim:

    • doświadczenie naukowe zdobyte w kraju i/lub za granicą,

    • udział w projektach badawczych,

    • publikacje w wydawnictwach/czasopismach naukowych,

    • najważniejsze (max. 5) wyróżnienia wynikające z prowadzenia badań naukowych,

    • warsztaty/szkolenia naukowe.

3) Kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie w Politechnice Łódzkiej, stanowiący załącznik nr 1.1 do „polityki otm-r – otwarty przejrzysty merytoryczny proces rekrutacji”;

4) Klauzula o ochronie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.2 do „polityki otm-r – otwarty przejrzysty merytoryczny proces rekrutacji”;

5) Zgoda na przetwarzanie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.3 do „polityki otm-r – otwarty przejrzysty merytoryczny proces rekrutacji”;

6) Odpisy/potwierdzone kopie dyplomów;

7) Dokumenty potwierdzające odbycie stażu zagranicznego lub/i przemysłowego.

  1. Miejsce, forma i termin składania dokumentów.

    Wszystkie dokumenty prosimy przesyłać drogą elektroniczną na adres mailowy w5k52@adm.p.lodz.pl lub pocztą tradycyjną na adres: 

    Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności 
    Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności 
    Politechnika Łódzka
    ul. Wólczańska 171/173, 90-530 Łódź,

    w kopercie z adnotacją „ Konkurs na adiunkta K52” do dnia 08.08.2025 r. Liczy się data wpływu dokumentów do Katedry Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności.
    Kandydaci będą mogli dokonać odbioru złożonych przez siebie dokumentów związanych z konkursem przez okres 30 dni od daty zakończenia konkursu.

    Proces oceny przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap opiera się na analizie przesłanych dokumentów. Drugi etap to rozmowa kwalifikacyjna z wyłonionymi kandydatami. Wybrani kandydaci zostaną powiadomieni o przejściu do drugiego etapu drogą mailową lub telefoniczną.

    Jeżeli wybrany kandydat nie zaakceptuje stanowiska, zostanie ono zaoferowane kolejnej osobie z listy rekrutacyjnej. Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności nie odsyła kandydatom złożonych dokumentów.

    Warunkiem ważności rozstrzygnięcia konkursu jest akceptacja Rektora.

    Rozstrzygnięcie konkursu nie jest równoznaczne z nawiązaniem stosunku pracy z Politechniką Łódzką. 

  2. Przewidywany termin rozstrzygnięcia konkursu: sierpień 2025r.

  • Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności prowadzi prace i badania w obszarze technologii produkcji cukru, analityki cukrowniczej, mikrobiologii i ochrony środowiska dotyczące m.in.:

  • Optymalizacji i monitorowania procesów  jednostkowych w procesie produkcji cukru;

  • Badania wpływu procesu technologicznego i środowiska produkcji w cukrowni na mikrobiologiczne bezpieczeństwo i jakość cukru, wysłodków oraz melasu;

  • Wykorzystania osadu saturacyjnego jako odkwaszającego dodatku do gleby;

  • Określania aktywności osadu w pracujących oczyszczalniach ścieków cukrowniczych;

  • Technologii fermentacji metanowej wysłodków buraczanych z odzyskiem wysokoenergetycznego biogazu;

  • Technologii usuwania amoniaku z kondensatów;

  • Analizy jakości półproduktów (soków), produktów ubocznych oraz odpadów przemysłu cukrowniczego;