Politechnika Łódzka jest jedną z najlepszych uczelni technicznych w Polsce. Posiada 80-letnią tradycję i doświadczenie w kształceniu kadr i prowadzeniu badań naukowych. Jest atrakcyjnym partnerem dla biznesu. Współpracuje z największymi firmami w kraju i za granicą. Prowadzi badania naukowe na europejskim poziomie, tworzy nowe technologie i patenty przy współpracy z najlepszymi ośrodkami naukowymi na całym świecie. Jednym z filarów zarządzania Politechniką Łódzką jest równe traktowanie pracowników niezależnie od ich płci, wieku, rasy czy innych cech demograficzno-społecznych. W 2016 roku PŁ jako pierwsza Uczelnia techniczna w Polsce otrzymała logo hr excellence in research, potwierdzające, że Uczelnia stosuje zasady „Europejskiej Karty Naukowca” i „Kodeksu postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych”.
Wymagania stawiane kandydatowi (opis dokładnej wiedzy, kwalifikacji, kompetencji oraz doświadczenia zawodowego).
Posiadanie stopnia doktora lub doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych,
w dyscyplinie technologia żywności i żywienia lub nauk technicznych w dyscyplinie biotechnologia;Gotowość, otwartość i chęć zdobywania nowej wiedzy związanej z tematyką Katedry;
Posiadanie udokumentowanego dorobku naukowego w formie co najmniej pięciu publikacji w międzynarodowych czasopismach naukowych (z bazy Web of Science) lub wydawnictwach o zasięgu światowym;
Umiejętność przygotowywania publikacji naukowych i wniosków badawczych;
Udział w konferencjach krajowych i międzynarodowych;
Przynajmniej 3-letnie doświadczenie w pracy dydaktycznej
Doświadczenie w pracy w przemyśle spożywczym i/lub cukrowniczym;
Praktyczna znajomość technik wysokosprawnej chromatografii cieczowej HPLC
i spektrofotometrii;Mile widziana znajomość analityki cukrowniczej;
Mile widziana znajomość zagadnień związanych gospodarką cieplną oraz wodno-ściekową cukrowni;
Umiejętność statystycznego opracowywania wyników analiz, oraz walidacji metod analitycznych;
Doświadczenie w prowadzeniu zajęć dydaktycznych ze studentami, zarówno na pierwszym, jak i drugim stopniu studiów;
Biegła znajomość języka polskiego w mowie i piśmie pozwalająca na prowadzenie aktywności badawczej, dydaktycznej
i organizacyjnej;Znajomość języka angielskiego na poziomie, co najmniej B2;
Dodatkowym atutem będzie: znajomość zagadnień związanych z paliwami konwencjonalnymi i odnawialnymi, gospodarką odpadami
i produktami ubocznymi, oraz polityką zintegrowanego systemu zarządzania – jakość, środowisko, bezpieczeństwo
i higiena pracy.
Określenie warunków pracy i uprawnień związanych ze stanowiskiem
Pełen etat na czas określony w trybie stacjonarnym
Przewidywany termin rozpoczęcia pracy: 01/10/2025
Opis przewidywanego zakresu zadań i obowiązków.
Prowadzenie badań naukowych w obszarze technologii m.in. cukrownictwa, gospodarki cieplnej, oraz wodno-ściekowej w przemyśle spożywczym;
Publikowanie wyników badań w czasopismach recenzowanych o randze międzynarodowej;
Składanie aplikacji grantowych;
Wypełnianie zadań badawczo-rozwojowych związanych z działalnością jednostki;
Prowadzenie zajęć dydaktycznych w języku polskim i angielskim obejmujących m.in.: technologię żywności, a w szczególności technologię cukrownictwa; aparaturę i procesy jednostkowe w przemyśle spożywczym; technologie informatyczne; pomiary
i automatyka;Prowadzenie i recenzowanie prac dyplomowych (inżynierskich i magisterskich);
Aktywny udział w pracach organizacyjnych Katedry.
Wykaz wymaganych dokumentów:
1) Podanie o zatrudnienie do JM Rektora Politechniki Łódzkiej;
2) CV z danymi kontaktowymi, uwzględniające dotychczasowe osiągnięcia naukowe, przede wszystkim:
doświadczenie naukowe zdobyte w kraju i/lub za granicą,
udział w projektach badawczych,
publikacje w wydawnictwach/czasopismach naukowych,
najważniejsze (max. 5) wyróżnienia wynikające z prowadzenia badań naukowych,
warsztaty/szkolenia naukowe.
3) Kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie w Politechnice Łódzkiej, stanowiący załącznik nr 1.1 do „polityki otm-r – otwarty przejrzysty merytoryczny proces rekrutacji”;
4) Klauzula o ochronie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.2 do „polityki otm-r – otwarty przejrzysty merytoryczny proces rekrutacji”;
5) Zgoda na przetwarzanie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.3 do „polityki otm-r – otwarty przejrzysty merytoryczny proces rekrutacji”;
6) Odpisy/potwierdzone kopie dyplomów;
7) Dokumenty potwierdzające odbycie stażu zagranicznego lub/i przemysłowego.
Miejsce, forma i termin składania dokumentów.
Wszystkie dokumenty prosimy przesyłać drogą elektroniczną na adres mailowy w5k52@adm.p.lodz.pl lub pocztą tradycyjną na adres:
Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Politechnika Łódzka
ul. Wólczańska 171/173, 90-530 Łódź,w kopercie z adnotacją „ Konkurs na adiunkta K52” do dnia 08.08.2025 r. Liczy się data wpływu dokumentów do Katedry Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności.
Kandydaci będą mogli dokonać odbioru złożonych przez siebie dokumentów związanych z konkursem przez okres 30 dni od daty zakończenia konkursu.Proces oceny przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap opiera się na analizie przesłanych dokumentów. Drugi etap to rozmowa kwalifikacyjna z wyłonionymi kandydatami. Wybrani kandydaci zostaną powiadomieni o przejściu do drugiego etapu drogą mailową lub telefoniczną.
Jeżeli wybrany kandydat nie zaakceptuje stanowiska, zostanie ono zaoferowane kolejnej osobie z listy rekrutacyjnej. Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności nie odsyła kandydatom złożonych dokumentów.
Warunkiem ważności rozstrzygnięcia konkursu jest akceptacja Rektora.
Rozstrzygnięcie konkursu nie jest równoznaczne z nawiązaniem stosunku pracy z Politechniką Łódzką.
Przewidywany termin rozstrzygnięcia konkursu: sierpień 2025r.
Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności prowadzi prace i badania w obszarze technologii produkcji cukru, analityki cukrowniczej, mikrobiologii i ochrony środowiska dotyczące m.in.:
Optymalizacji i monitorowania procesów jednostkowych w procesie produkcji cukru;
Badania wpływu procesu technologicznego i środowiska produkcji w cukrowni na mikrobiologiczne bezpieczeństwo i jakość cukru, wysłodków oraz melasu;
Wykorzystania osadu saturacyjnego jako odkwaszającego dodatku do gleby;
Określania aktywności osadu w pracujących oczyszczalniach ścieków cukrowniczych;
Technologii fermentacji metanowej wysłodków buraczanych z odzyskiem wysokoenergetycznego biogazu;
Technologii usuwania amoniaku z kondensatów;
Analizy jakości półproduktów (soków), produktów ubocznych oraz odpadów przemysłu cukrowniczego;