Data dodania

Ten odcinek to eksperyment – sprawdzamy, co się dzieje, gdy AI zyskuje ludzką twarz i głos. Czy to zbliża i ułatwia rozmowę, czy może budzi niepokój? Czy łatwiej zaufać maszynie, która patrzy ci w oczy? Zapraszamy na rozmowę z robotem społecznym Furhat, który ma wbudowany model GPT.

Image
grupa rowerzystów pozuje do zdjęcia, ludzie uśmiechnięci w tle błękitne niebo i obłoki
Data dodania
Kategorie aktualności

Fundacja „Krwinka” kolejny raz przygotowała wyjątkową ofertę dla wszystkich pasjonatów jazdy na rowerze. Wystartowała V edycja akcji charytatywnej „Czas na LoveR-kręcimy kilometry dla dzieci chorych na raka”, która potrwa do 31 sierpnia. Patronatu tej inicjatywie udzielił JM rektor Politechniki Łódzkiej, prof. Krzysztof Jóźwik.

Image
kobieta i mężczyzna stoją trzymając dokumentwprost do obiektywu, w tle kałuża
Data dodania
Kategorie aktualności

Ruszyła 13. edycja Łódzkiego Budżetu Obywatelskiego, a społeczność akademicka Politechniki Łódzkiej ponownie włącza się w działania na rzecz poprawy przestrzeni miejskiej. W tym roku naszym wspólnym celem jest realizacja projektu: „ul. WRÓBLEWSKIEGO Od nowa – strefa parkowania, przystanek autobusowy, zielone nasadzenia”.

Image
Data dodania
Kategorie aktualności

W czwartek, 29 maja, w łódzkim coworku  Co\Walk Hub odbyło się inspirujące wydarzenie poświęcone roli kobiet w branży IT i nowych technologii – IT Women Power Up Day. Organizowatorem był Łódzki Klaster ICT, którego prace koordynuje Politechnika Łódzka. 

Data dodania

Ile filiżanek dziennie pić? Przy jakich schorzeniach działa korzystnie, a kiedy wyeliminować ją z diety? Tematem kolejnej rozmowy w cyklu "Smaki nauki" jest kawa, o której dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka rozmawia z dr inż. Joanną Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Data dodania

Zapraszamy na kolejną rozmowę poświęconą odżywianiu. Jaka jest różnica między lekami, suplementami a żywnością fukncjonalną? Kiedy je stosować? M. in. na te pytania odpowiada prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.  

Data dodania

W trzecim odcinku podcastu odkrywamy tajemnice widzenia komputerowego i deep learningu – od danych i algorytmów po olbrzymie moce obliczeniowe, które napędzają te technologie. Prof. Anna Fabijańska i dr Magdalena Wróbel-Lachowska rozmawiaja w cyklu "Sztuczna inteligencja po ludzku".

Data dodania

Prof. Maria Koziołkiewicz w kolejnej rozmowie z cyklu "Smaki nauki" wyjaśnia, w jaki sposób dieta wpływa na genom człowieka. Ekspertka oraz prowadząca, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, są badaczkami na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.