
Politechnika Łódzka bierze udział w poznańskich Europejskich Targach Nauki. Organizują je: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Grupa MTP.
Politechnika Łódzka bierze udział w poznańskich Europejskich Targach Nauki. Organizują je: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Grupa MTP.
W czwartek, 29 maja, w łódzkim coworku Co\Walk Hub odbyło się inspirujące wydarzenie poświęcone roli kobiet w branży IT i nowych technologii – IT Women Power Up Day. Organizowatorem był Łódzki Klaster ICT, którego prace koordynuje Politechnika Łódzka.
Sztuczna inteligencja jest narzędziem szeroko stosowanym również w analizie danych wykorzystywanych w terapiach psychologicznych. Między innymi o tym dr hab. inż. Dorotą Kamińską rozmawia z dr inż. Magdaleną Wróbel-Lachowską.
Karina Skura z kierunku biogospodarka zrówonoważona na Wydziale BINOŻ zwyciężyła w kategorii Studenci VIII edycji konkursu Stena Circular Economy Award.
Ile filiżanek dziennie pić? Przy jakich schorzeniach działa korzystnie, a kiedy wyeliminować ją z diety? Tematem kolejnej rozmowy w cyklu "Smaki nauki" jest kawa, o której dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka rozmawia z dr inż. Joanną Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Ruszyła nowa edycja projektu „Idea Box — pomysły pracowników i studentów na rzecz rozwoju PŁ”. Każdy członek społeczności akademickiej może dokonać zgłoszenia – wystarczy ciekawy pomysł.
W tym odcinku podcastu "Sztuczna inteligencja po ludzku" cofamy się w czasie, by przyjrzeć się historii i filozofii sztucznej inteligencji. Zapraszamy na rozmowę z prof. PŁ Jackiem Kucharskim.
Głównym celem sztucznej inteligencji w grach jest to, żeby gracz myślał, że jest inteligentnie - mówi dr inż. Dominik Szajerman w kolejnym videopodcaście. Zapraszamy na rozmowę o wykorzystaniu AI w tworzeniu gier komputerowych.
Zapraszamy na kolejną rozmowę poświęconą odżywianiu. Jaka jest różnica między lekami, suplementami a żywnością fukncjonalną? Kiedy je stosować? M. in. na te pytania odpowiada prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.
W trzecim odcinku podcastu odkrywamy tajemnice widzenia komputerowego i deep learningu – od danych i algorytmów po olbrzymie moce obliczeniowe, które napędzają te technologie. Prof. Anna Fabijańska i dr Magdalena Wróbel-Lachowska rozmawiaja w cyklu "Sztuczna inteligencja po ludzku".
Prof. Maria Koziołkiewicz w kolejnej rozmowie z cyklu "Smaki nauki" wyjaśnia, w jaki sposób dieta wpływa na genom człowieka. Ekspertka oraz prowadząca, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, są badaczkami na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.
W tym odcinku przyglądamy się symbiozie technologii i inteligencji – relacji, która towarzyszy nam od lat, choć dziś nabiera nowego znaczenia.
Prof. Adam Wojciechowski, dziekan Wydziału Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej jest gościem pierwszego podcastu PŁ nt. sztucznej inteligencji. Naukowiec mówi m.in. o roli uczelni wobec wyzwań związanych z dynamicznie rozwijającą się technologią AI.
Tego smaku i zapachu nie da się pomylić. Chleb jest tematem kolejnej rozmowy w cyklu popularnonaukowym "Smaki nauki". Na pytania dr inż. Ilony Gałązki-Czarneckiej odpowiada dr hab. inż. Anna Diowksz, prof. PŁ.
Czy możliwe jest tworzenie w pełni naturalnych kosmetyków, zamkniętych w biodegradowalnych opakowaniach? Tak i to wyzwanie w programie E2Top postawiła sobie Karina Skura, studentka roku 2023/24 na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Jest sekretarzem SKN BioMass. Jako młoda badaczka realizuje projekty naukowe, które zaowocowały publikacjami oraz zgłoszeniem patentowym na ekologiczny materiał opakowaniowy.